29. vojno hodočašće u Lourdes

Misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu počelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lordes, u Francuskoj. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom.

Ove godine je predviđeno da na Međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluje preko dvanaest tisuća i šesto hodočasnika iz više od trideset država s raznih strana svijeta.

Prije polaska na put, hodočasnicima su se obratili generalni vikar i koordinator hodočašća don Marko Medo, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović te zapovjednik 29. hodočašća brigadni general Ivan Raos koji je pozvao hodočasnike da ponizno, u miru pohode sveto mjesto kao što je Lourdes.

Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter, a vojske zemalja koje su do tada ratovale, u susretima u lurdskom svetištu su se u druženju, razmjeni molitava, pjesama i oznaka – simbolično bratimili i mirili.

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Louresu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Raos, a zamjenici zapovjednika su brigadni general Željko Ljubas i u ime Ministarstva unutarnjih poslova Stjepan Milković.

Na hodočašću su i branitelji naše udruge i drugi članovi Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Splitsko-dalmatinske županije.
Nadamo se lijepom vremenu i druženju kao i duhovnim porukama koje osnažuju i potiču za nošenje sa svakodnevicom i izazovima koje donosi pred svakog čovjeka.

Image by Sebbi Strauch from Pixabay

 

Povezane objave

Skip to content