32. godišnjica početka Domovinska rata

1. ožujka 2023. obilježavamo 32. godišnjicu početka Domovinskog rata. Ova godišnjica obilježava se u Pakracu, uz hrvatske branitelje i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnike državnih institucija i Vlade i ministra hrvatskih branitelja.

Ovu obljetnicu organizirao je Grad Pakrac s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon svete misa za poginule hrvatske branitelje, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održan je Mimohod pobjednika i odana počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu. Potom je održan i prigodni program uz obraćanja najviših uzvanika.

Ministar Tomo Medved podsjetio je sve prisutne na to kako je Domovinski rat počeo u Pakracu, skidanjem hrvatske zastave i postavljanjem srpske zastave sa zgrade u kojoj je bila smještena pakračka policijska postaja, s namjerom rušenja institucija hrvatske države i demokratskog poretka. U noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napadnuta  policijska postaja brzo je oslobođena intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara.

Ministar Medved posebno je zahvalio pripadnicima Specijalne policije i svim pripadnicima redarstvenih snaga koji su sudjelovali u intervenciji i oslobađanju policijske postaje u Pakracu, kao i svim braniteljima koji su se odazvali pozivu za obranu domovine. Ministar je naglasio koliko je velika zasluga branitelja za slobodu koju danas živimo u svojoj zemlji. Hrvatska je, s hrvatskim braniteljima na čelu, pokazala svoju spremnost i odlučnost u obrani domovine.

Nažalost, mnogi branitelji nisu doživjeli slobodnu Hrvatsku, mnogi nisu uspjeli proživjeti svoj vijek u teško stečenoj slobodi, a mnogi već godinama žive s nemalim posljedicama sudjelovanja u ratnim zbivanjima.  Njihova žrtva obvezuje nas da brinemo o braniteljima koji su tu i o njihovim obiteljima, da čuvamo i gradimo zemlju za koju su se žrtvovali.

 

Foto: HINA

Povezane objave

Skip to content