Lourdes je grad smješten na jugozapadu Francuske, u pokrajini Hautes-Pyrenees, u podnožju gorja Pireneja. Najpoznatiji je prema katoličkom svetištu Gospe Lurdske. Tamo smo se uputili 9. svibnja na tradicionalno, 63. vojno hodočašće.

Iz Zagreba prema Lourdesu  je krenulo  16 autobusa punih hodočasnika, pripadnika Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca.

Dan kasnije sretno smo stigli na odredište.
Umor od dugotrajnog puta ne sprječava nas da odmah uronimo u taj svijet. Svi smo željni duhovne hrane koju osjećamo u tom okruženju.

Nekada satima čekamo u redu ne bismo li doživjeli neko iskustvo, većinu toga riječima je teško opisati, osjećaj je predivan, njegujući, ispunjujući.

Teško je opisati sve osjećaje koji nas obuzimaju tijekom duhovnog kupanja, razgovora, molitve, Križnog puta, bivanja u neopisivoj podzemnoj bazilici sv. Pia X, za noćne procesije sa svijećama, pogleda na tisuće vojnika, policajaca, vatrogasaca iz cijeloga svijeta koji tiho mole i pjevaju, svi zajedno, povezani ovih duhovnim iskustvom.

S ovakvog puta čovjek se ne vraća isti. Vraća se bogatiji, ispunjeniji, nahranjen.

Željko Tomas, hrvatski branitelj, o svom iskustvu kaže. “Bilo je predivno i prekrasno, nezaboravno. Bili smo tim, bili smo kao obitelj, povezani braniteljskim iskustvom, u molitvi, zahvalni Gospi. Hvala svim prekrasnim ljudima na druženju i lijepim uspomenama. Ovo je potrebno hrvatskim braniteljima, ovakva duhovna obnova. Nećemo stati na ovome i dalje ćemo se družiti i obilaziti svetišta i družiti se na ovakav način. Zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja koje nam je omogućilo ovo putovanje.”

 

 

 

 

 

Povezane objave

Skip to content