Imotski branitelji u obrani Dubrovnika i okolice u Domovinskom ratu

Tijekom Domovinskog rata više od pet tisuća branitelja iz Imotskog sudjelovalo je u obrani Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja. Njih 36 u tim je borbama poginulo. Njima je 1997. u Trstenom, mjestu blizu Dubrovnika, podignut spomenik. Autor ovog spomenika istaknuti je akademski umjetnik, Lukša Peko.

Svake se godine 2. srpnja na tom mjestu održava komemorativni skup. Njime se podsjećamo Domovinskog rata i oslobađanja tada zloglasnog neprijateljskog uporišta, na Golubovu kamenu, preko čijeg vrha prolazi državna granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Golubov kamen bio je simbol agresije, okruženja, kontrole i blokade grada Dubrovnika. Hrvatski su ga branitelji više puta neuspješno pokušavali osloboditi od agresora i vratiti u hrvatske ruke.

U Operaciji Tigar zadaću za oslobađanje tog položaja dobila je 3. imotska bojna. Tijekom operacije ranjeno je osam gardista, među kojima i zapovjednik Zdenko Šanić. Hrvatski su branitelji nakratko uspjeli preuzeti Golubov kamen no, neprijateljsko topništvo prisililo ih je na kratki uzmak nakon kojeg je 2. srpnja, s pojačanjem (pripadnicima 1. i 2. satnije), uz teške gubitke 3. bojna zauzela plato i nastavila napredovati prema Uskoplju, Vukošu i Planiku, do spajanja sa snagama 4. bojne 4. brigade ZNG-a.

Spomenik u Trstenom, podignut je ispod višestoljetnih platana, kao trajni podsjetnik na poginule branitelje i svjedočanstvo zajedništvu hrvatskog naroda u obrani domovine.

Povezane objave

Skip to content