Kako povratiti samokontrolu kad nas nešto jako uznemiri

U nekim situacijama doživimo pojačanu emocionalnu reakciju koja nas izbaci iz ravnoteže (uznemiri, razbjesni, razljuti, uplaši, zakoči i dr.) i onemogući nam racionalan odgovor odnosno postupanje. Ova reakcija dio je ljudske, biološki predisponirane strategije za preživljavanje onoga što doživljavamo stresnim (opasnim po život, ugrožavajućim.
Kod ljudi s prethodno proživljenom traumom taj emocionalni disbalans može potrajati danima i onemogućavati osobu da bude funkcionalna.

Postoje postupci kojima sami sebi možemo pomoći i samoregulirati se, umiriti i povratiti narušenu emocionalnu ravnotežu u takvim situacijama.

U takvoj situaciji savjetuje se:

 1. Zastati, primijetiti i osvijestiti svoju emocionalnu reakciju (kakva god da je). Primijetiti što se događa i zaustaviti se. Ne donositi odluke ili slično sve dok ne povratimo narušenu ravnotežu.
  Prihvatiti svoju reakciju bez prosudbe (tako je, kako je).
 2. Izreći sam/a sebi: „Imam emocionalnu reakciju na ovu vijest/ovaj događaj/nepravdu ili sl.” Već samo to što smo izrekli činjenicu da smo u disbalansu – pomaže.
 3. Pobrinuti se za svoju sigurnost (npr. ako vozimo, zaustaviti se, ako smo na ljestvama – sići, ako smo u vodi – izaći iz vode i sl.)
 4. Ustati i na mjestu stupati tako da stopalima osjetimo tlo pod nogama, osjetimo kontakt s tlom (daje osjećaj sigurnosti).
 5. Deset puta duboko uzdahnuti i izdahnuti. Duboko disanje smiruje i vraća nas nama samima, centrira.
 6. Sjesti i osjetiti svoje tijelo na stolici. Osjetiti kontakt svog tijela sa stolicom.
 7. Pojesti nešto (po mogućnosti nešto proteinsko).
 8. Oprati ruke, osjetiti vodu, sapun, svoje ruke.
 9. Otuširati se hladnijom vodom. Ne ledeno hladnom već toliko hladnom da nas malo šokira, osvježi.
 10. Priuštiti si zagrljaj. Zamoliti nekoga da nas zagrli ili zagrliti sami sebe. Zagrljaj umiruje i daje osjećaj zbrinutosti.
 11. Potražiti podršku (nazvati blisku ili stručnu osobu i razgovarati o problemu).

Image by Henryk Niestrój from Pixabay

 

 

 

 

 

Povezane objave

Skip to content