“Putovima Imoćana u Domovinskom ratu”

Učenici Gimnazije dr. Mate Ujevića i OŠ “Josip Vergilij Perić” sudjelovali u projektu “Putovima Imoćana u Domovinskom ratu”

Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja Splitsko-dalmatinske županije  u suradnji  s partnerskom Gimnazijom „Dr. Mate Ujevića“ i Osnovnom školom „Josip Vergilij Perić“ organizirala je aktivnost posjeta Dubrovniku u sklopu projekta „Putovima Imoćana u Domovinskom ratu“.

Trideset maturanata i deset polaznika osmog razreda osnovne škole 7. i 8. listopada obišlo je dubrovačke lokacije i terene na kojima su se vodile borbe tijekom Domovinskog rata. A na kojima su ratovali branitelji iz Imotske krajine. U pratnji djece i mladih bila je profesorica glazbene umjetnosti Antonela Rebić, ujedno i voditeljica projekta i supruga hrvatskog branitelja i Ivica Kukavica, bojnik 3. Imotske bojne 4. Gardijske brigade Split, u svojstvu predavača.

Ovo je prvi puta da su učenici iz Imotskog posjetili Dubrovnik s ciljem stjecanja saznanja o Domovinskom ratu i braniteljima južnog bojišta.

Prvo predavanje održano je u Stonu, zatim se krenulo put Osojnika gdje je predavač i branitelj Ivica  Kukavica učenike pobliže upoznao sa snagama i naoružanjem kojim su branitelji raspolagali te borbama u kojima su sudjelovali.

Učenici su zapalili svijeću za sve poginule i iskazali poštovanje molitvom i tišinom koja se nadvila nad prisutnima tog jesenskog jutra.

Nakon Osojnika uputili smo se prema Srđu. Sa žičare pružao se prekrasan pogled na grad Dubrovnik, a na Srđu su nas dočekali domaćini i počastili hladnim osvježenjem. Nakon kratkog odmora nastavilo se s upoznavanjem ratišta.

Sljedeća stanica je Muzej domovinskog rata gdje su učenici kroz predavanja, fotografije, kratke filmove, zbirku oružja koja se nalazi u muzeju, detaljnije i uvjerljivije upoznali s ratnim događanjima u Dubrovniku i hrabrim i učinkovitim djelovanjem branitelja iz Imotskog na tom području. Na vrhu tvrđave učenici su poslušali predavanje kako bi mogli zaokružiti sliku ratnih događanja u Dubrovniku i upoznati se sa čuvenim Golubovim kamenom.

Golubov kamen je tijekom Domovinskog rata imao veliku ulogu. Na samoj stijeni, ali i po cijelom masivu, neprijateljska vojska je imala brojne bunkere i uporišta s mitraljeskim i snajperskim gnijezdima iz kojih su kontrolirali jedinu cestovnu komunikaciju Dubrovnika s ostatkom Hrvatske. Od samog početka napada na Dubrovnik i okolicu, neprijatelj je držao ovaj vrlo važni strateški položaj. Akcija čišćenja Golubovog kamena krenula je istovremeno i u sklopu Operacije Tigar. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja drugih postrojbi, Golubov kamen očistila je 3. pješačka bojna (Imotska) 4. gardijske brigade. Tom prilikom poginula su šestorica pripadnika te postrojbe. Prvi put otkad je ustrojeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, u napadu na Golubov kamen sudjelovao je i jedan Mig 21. Oslobađanjem Golubovog kamena, Dubrovnik je nakon devet mjeseci opsade napokon deblokiran s kopna i cestovno povezan s ostatkom Hrvatske.

Nakon cjelodnevnih predavanja i hodanja putevima naših branitelja spustili smo se u staru gradsku jezgru gdje su profesori povijesti i glazbene umjetnosti upoznali učenike s povijesnim i kulturnim znamenitostima grada Dubrovnika.

Drugog dana putovanja, 8. listopada odlazimo u Trsteno gdje su učenici odali počast poginulima, pomolili se i upalili svijeću ispred spomenika, a zatim se uputili do čuvene platane i nastavili slušati predavanje o djelovanju 3. imotske bojne 4. gardijske brigade.

Nakon predavanja o Domovinskom ratu profesori povijesti održali su predavanje ispred crkve o arboretumu i njegovu značaju kroz povijest.

Posljednje mjesto na kojem su se učenici zadržali jest Slano. Bojnik je zaokružio svoje predavanje prisjetivši se ratnog puta svih brigada te je obilježio Slano kao simbolično mjesto na kojem je neprijatelj istjeran s dubrovačkog ratišta uz pomoć suboraca iz I. gardijske brigade Tigrovi.

Ovo dvodnevno putovanje ostavilo je duboki trag na učenicima koji su iz prve ruke imali priliku vidjeti i osjetiti teške, trnovite terene na kojima su ratovali hrabri branitelji iz Imotskog.

 

 

Povezane objave

Skip to content