Sjećanje na Škabrnju 18. studenog 1991.

18. 11. 2022. Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Splitsko-dalmatinske županije organizirala je prijevoz svojih članova i članova njihovih obitelji, u Škabrnju, u kolonu sjećanja, da odaju počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom Domovinskog rata.

Udruga će svake godine obilježavati ovaj dan i pronositi istinu o Domovinskom ratu mladim naraštajima, da se ne zaborave i daj Bože, ne ponove preživljeni zločini.

18. studenoga 1991. stanovnici Škabrnje, malog mjesta u Zadarskoj županiji, u Ravnim kotarima, doživjeli su neopisiv zločin od strane srpsko-crnogorskih snaga podržanim snagama JNA godine. Tijekom zauzimanja mjesta izvodili su iz podruma civile, žene i starije muškarce, mučki ih ubijali na licu mjesta. Pokolj civila nastavio se i sutradan. Stradale su 63 osobe, 15 branitelja i 48 civila.
Škabrnja je te noći „zavijena u crno“, spaljena i sravnjena sa zemljom.

Do kraja Domovinskog rata broj poginulih Škabrnjana je narastao na 80, još šest ih je nakon rata poginulo od mina postavljenih po selu i okolici.

Škabrnja je napadnuta istog dana kad su u srpski četnici i JNA ulazili u Vukovar. Zato 18. studenog obilježavamo kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nažalost, mnogi počinitelji još uvijek nisu kažnjeni za počinjene zločine, uspjeli su izmaći hrvatskom pravosuđu i ruci pravde. No, Škabrnja je tu, uzdignuta, obnovljena i ponosna. Baš kao i Vukovar i mnoga druga mjesta i gradovi koji su proživjeli najteža granatiranja i stradanja tijekom Domovinskog rata.

Hrvatska ne bi nikada smjela zaboraviti žrtvu koju su Škabrnja, Nadin, Vukovar i mnoga druga mjesta i gradovi podnijeli za slobodnu Hrvatsku.

Hrvatski pjesnik Miljenko Mandža napisao je proturatnu pjesničku zbirku „Zaklana Škabrnja“, Ante Milković objavio je knjigu “Naša Škabrnja” (2001.), a Mladen Pavković knjigu “Ratni dnevnik Marka Miljanića” (2016.).

Naša će Udruga učiniti sve da se ne zaborave ove žrtve i stradanja.

 

Povezane objave

Skip to content