Glazba  – moćan alat za opuštanje

Glazba je zvonka radost i moćan alat za prevenciju nepovoljnih učinaka stresa. Znanstveno je dokazano da opuštajuća, ambijentalna glazba, značajno umanjuje negativne učinke stresa, smanjuje tjeskobu i poboljšava san. Stoga se preporuča kao vid samopomoći i terapije osobama s navedenim poteškoćama kao i svima koji su svjesni važnosti trenutaka za opuštanje (koji nam pomažu nam da obnovimo energiju i kapacitete).

Opuštajuća glazba utječe na smanjenje izlučivanja hormona stresa (kortizola), istovremeno potiče izlučivanje hormona koji naš organizam luči kad nekog grlimo, ljubimo, volimo, kada se družimo i pomažemo, osjećamo se zadovoljno (oksitocina). Glazba djeluje na dijelove mozga čija je funkcija povezana s regulacijom emocionalnih reakcija.Music, Notes, Clef

Naravno, neće nas svaka glazba opustiti. Njeno djelovanje povezano je s tempom, ritmom, jačinom zvuka, harmonijom, tekstom i nizom drugih čimbenika. Mogli bismo reći da je glazba koja opušta sporijeg ritma, tiša, harmonična, jednostavnih melodija, neutralna. Kada je slušamo usporava se puls i disanje, snižava se krvni tlak, mi se osjećamo opušteno.

Glazba koja nije opuštajuća može djelovati suprotno odnosno stimulirajuće, u pozitivnom (djelovati poticajno, pobuđujuće) i u negativnom smislu (iritirati, stvarati napetost).

Opuštajuća neutralna glazba pokazala se kao izvrsna za radno okruženje jer povoljno djeluje na povećanje radne produktivnosti.

Važno je napomenuti da postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na individualni odgovor na slušanje glazbe. Neki od tih čimbenika su: jačina stresa, jačina tjeskobe, nelagode ili bola, poznavanje glazbe, osobna kultura, osobne asocijacije i drugo. Imajući to u vidu ne možemo jedinstveno tvrditi kakve će učinke određena glazba imati na svakog pojedinca no, važno je biti informiran i znati da postoji velika mogućnost korisnosti i pronalaska onoga što nam odgovara i može nam pomoći. Pri izboru glazbe najvažnije vodilje su naš glazbeni ukus i naše potrebe.

Kada odaberemo glazbu za opuštanje možemo je slušati bez vremenskog ograničenja, kad god se želimo opustiti. Pri tome je važno da smo ugodno smješteni, da prigušimo svjetlo, osiguramo mir u prostoru u kojem boravimo, nastojimo duboko trbušno disati, po mogućnosti uklonimo mobitel i stavimo slušalice. Želimo li poboljšati kvalitetu sna opuštajuću glazbu trebali bi slušati pola sata do sat vremena prije spavanja.
Danas na raspolaganju imamo mogućnost odabira glazbe po želji (You tube). Osim glazbe za opuštanje glazbom se možemo pomoći i za bolje raspoloženje, koncentraciju, učenje i rad, za bolji san (samo u tražilicu treba ukucati ono što želimo).Music, Notes, Clef

U nastavku nudimo par poveznica na glazbu za opuštanje. Možda među njima nađete nešto za sebe.

Glazba za relaksaciju i umirenje (preporuka je slušati kada se želimo opustiti i kao pozadinsku glazbu tijekom rada:

https://youtu.be/hlWiI4xVXKY

https://youtu.be/KtHe9IHJPAo

https://youtu.be/oUMt0xkb2Qw

https://youtu.be/wfF0zHeU3Zs

https://youtu.be/nY_9732unbo

https://youtu.be/A7xYccLlO3g

https://youtu.be/TCqjJEFVpA0

https://youtu.be/mUQaPm0KJ9g

https://youtu.be/cXH1ugjl8-o

Par poveznica na glazbu koja umiruje i potiče spavanje (preporuka je slušati pola sata do sat vremena prije počinka):

https://youtu.be/9E6b3swbnWg

https://youtu.be/OeHLHNKQCXA

https://youtu.be/1bLTSokZHsU

https://youtu.be/UfcAVejslrU

 

Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje 

Image by Steve Buissinne from Pixabay
Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

 

Povezane objave

Skip to content