18. studeni – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo 18. studenoga svake godine u znak sjećanja na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara i kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza i završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, ranjeno je više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je uvijek nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i stravičnog zločina nad a 43 hrvatska civila u Škabrnji počinjenog od strane pripadnika JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, katolička crkva u mjestu do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, još je civila stradalo u minskim poljima.

Ovaj će Dan prigodnim programima biti obilježen u Vukovaru i Škabrnji i diljem Hrvatske.

Središnja obilježavanja i u Vukovaru i u Škabrnji započinju 17. studenoga navečer paljenjem svijeća i molitvom – u Vukovaru ispred gradske bolnice, a u Škabrnji na početku Ulice 18. studenog 1991.

Prigodnim programom pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ 18. studenoga ujutro ispred Vukovarske bolnice Kolona sjećanja krenut će prema Memorijalnom groblju gdje će se položiti vijenci i održati sveta misa. Kolonu sjećanja predvode hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara te prvi put i oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja tog napaćenog grada.

Da se ne zaboravi niti jedna žrtva…

Image by 41330 from Pixabay 

 

Povezane objave

Skip to content